Dünya Down Sendromlular Günü



Bugün Dünya Down sendromlular günü biraz daha farkındalık yaratmak gerek bu konuda. Down bir hastalık değil genetik bir farklılık sadece bulaşıcı da değil. Down sendromu derneği Şöyle tanımlıyor.

"DS, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken DS'lu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down Sendromu tedavi edilebilen bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaşüstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80’i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye’de tam bir veri yok ama yaklaşık 100.000 DS’lu kişi olduğu tahmin ediliyor.Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur."
Down sendromu bir farklılık ancak erken eğitim ve tıp desteği her durumda olduğu gibi down sendromunda da çok önemli. Bebeğinizin dil gelişimini desteklemeniz çok önemli. Öğrenilen her bilgilinin aile tarafından tekrar edilmeside öyle. İyi bir eğitim ve sevgi bebeğinizi sağlıklı  sosyal hayata hazırlar.

Bizim yapmamız gereken her daim mutlu olan bu güzel yüzlere gülerek bakmak, onlara dokunmak, konuşmak, çalıştıkları yerlere gidip destek olmak, iş sahibi isek iş vermek. İletişim kurmak yani. ANLAMAK.

Farklılığı farkına varıp hep beraber sevgi dolu, güzel ve neşeli bir dünya dileğiyle. Sevgiler. 







Yorumlar

Popüler Yayınlar